Bureau Helsdingen
Bureau Helsdingen is in 2000 geboren uit onze voorliefde voor historische boerderijen en het omringende landschap. Tegenwoordig richten wij ons op de hele erfgoedsector. Ons bureau is een onderzoeks- en adviesbureau voor cultuurhistorie, gespecialiseerd in monumenten, boerderijen en bouwhistorie. Kennis over erfgoed is de basis van ons bureau.
Erfgoed is altijd maatwerk. Ieder pand is uniek en iedere opdracht is anders. Daarom hebben we een enthousiast, multidisciplinair team. Onze werkzaamheden zijn breed, van bouwhistorisch onderzoek tot het begeleiden van de bouwwerkzaamheden, van (woon-) boerderijen tot grafmonumenten, en van het maken van inventarisaties voor erfgoed waardenkaarten tot een kort eenmalig adviesbezoek.
Voor particuliere opdrachtgevers maken we restauratieplannen op basis van bouwhistorisch onderzoek en vragen we vergunningen en subsidies aan. Daarnaast assisteren wij gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van hun monumentenbeleid. Omdat we zowel voor de overheid als voor particulieren werken, weten we goed wat er speelt en hoe processen lopen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van herbestemming en wet- & regelgeving volgen we op de voet. Zonodig participeren we namens boerderijenstichtingen in deze processen.
Door onze brede werkzaamheden doen we ook actief aan bewustwording, enthousiasmeren en kennisoverdracht over erfgoed. We geven lezingen en schrijven boeken, en hebben mede de kenniswebsite www.agriwiki.nl opgezet.
opdrachtgevers
Bureau Helsdingen werkt voor verschillende soorten opdrachtgevers: particulieren, overheid en erfgoedorganisaties.
Erfoedorganisaties
Overheid
Diverse gemeentelijke Erfgoed- en monumentencommissies:
publicaties
'Naar meer verbreding en samenhang'
Auteurs: Piet den Hertog en Ineke de Visser, 'Naar meer verbreding en samenhang', in: Ewoud van Arkel en Gerard Hendrix (red.), Van herbestemming naar hergebruik. Resultaten van het Jaar van de Boerderij 2013 (2013). Een uitgave van Agrarisch Erfgoed Nederland. Hoofdstuk in het boek Van Herbestemming naar Hergebruik.
Resultaten van het Jaar van de Boerderij over de rol van de overheid bij herbestemming.
In dit artikel bespreken Piet den Hertog en Ineke de Visser van Bureau Helsdingen de veranderingen over het denken over erfgoed en hoe dat zijn weerslag heeft in de maatschappij. De grote lijn hierin is de tendens naar meer verbreding en samenhang. Deze tendens heeft zijn weerslag op de rol van de overheid, in beleid en in concrete maatregelen. Dit artikel gaat over deze veranderingen en de rol van de overheid. Veranderingen die nu al gaande zijn en nieuwe ontwikkelingen waarvan we nu slechts aan het begin staan. Dit geeft inzicht in bedreigingen en kansen voor de toekomst.
Van Herbestemming naar Hergebruik is te bestellen op www.boerderijboekwinkel.nl.
Monumenten waarderen en beheren. Praktische leidraad voor eigenaren van monumenten
Auteur: Ineke de Visser, Monumenten waarderen en beheren. Praktische leidraad voor eigenaren van monumenten (2010). Een uitgave van gemeente Leidschendam-Voorburg.
Een folder voor eigenaren van monumenten.
Deze folder schreef Ineke de Visser voor monumenteigenaren in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente wil met deze folder monumenteneigenaren de basis van goed onderhoud en restauratie van monumenten bijbrengen. In de folder komen algemene restauratieprincipes aan bod, zoals het belang van authenticiteit en het nut van regelmatig onderhoud. Daarnaast zijn er ook praktische tips waar eigenaren op moeten letten bij het onderhoud of vervanging van kozijnen, voegwerk, schilderwerk en het aanbrengen van isolatie.
Boerderij in perspectief. Handvatten voor behoud en herbestemming
Auteurs: Ineke de Visser, Piet den Hertog, Marinus van Dintel, Boerderij in perspectief. Handvatten voor behoud en herbestemming (2007). Een uitgave van Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Dit boek behandelt de problematiek rondom behoud en herbestemming van historische boerderijen, met hun erven, bijgebouwen en het omringende landschap.
Iedere dag stoppen vijf boeren met hun bedrijf. Het land wordt verkocht, maar wat gebeurt er met de oude boerderij en de bijgebouwen? Over de problematiek rondom behoud en herbestemming van historische boerderijen gaat dit boek. Het is gericht op (toekomstige) boerderijeigenaren en iedereen die zich beroepsmatig met dit onderwerp bezig houdt. Aan bod komen de mogelijkheden en knelpunten rondom herbestemming, bestemmingsplannen en monumentenzorg. Vernieuwende projecten en voorbeelden van gemeenten die een positief stimulerend beleid voeren worden belicht..
Dit boek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Boerderij in perspectief is te bestellen op www.boerderijenerf.nl.
Kleur op boerderijen
Auteur: Ineke de Visser, Kleur op boerderijen. In het Groene Hart van Nederland (2006). Een uitgave van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Dit boek beschrijft de geschiedenis van het kleurgebruik op de boerderijen in het Groene Hart van Holland, zowel op het exterieur als op het interieur.
De kleur van de verf op het houtwerk en de wanden van boerderijen heeft de laatste eeuwen een ontwikkeling doorgemaakt. Dit boek beschrijft de geschiedenis van het kleurgebruik op de boerderijen in het Groene Hart van Holland, zowel op het exterieur als op het interieur. Aan de hand van de geschiedenis van de pigmenten en de traditionele verfbereiding wordt beschreven hoe boerderijen vroeger werden geschilderd. Omdat de kleurtraditie per regio verschilde, komt ook de regionale verscheidenheid aan de orde. De basis voor dit boek is een kleuronderzoek bij een groot aantal boerderijen. Het boek geeft aan hoe kleuronderzoek kan worden uitgevoerd en hoe een verantwoorde kleurkeuze kan worden gemaakt. De basis van het onderzoek vormden de boerderijen in het Groene Hart, maar de informatie is eveneens toepasbaar op boerderijen elders in Nederland, net als op andere monumentale en cultuurhistorische panden.
Het boek Kleur op boerderijen is uitverkocht maar is intergraal te vinden op de website Agriwiki.
Behoud boerderijen met beleid. Beleid en regelgeving met betrekking tot historische boerderijen
Auteurs: Bureau Helsdingen, Behoud boerderijen met beleid. Beleid en regelgeving met betrekking tot historische boerderijen (2003). Een uitgave van Stichting 2003 Jaar van de Boerderij.
In dit boek worden de knelpunten gesignaleerd in de huidige regelgeving en beleidsafstemming over historische boerderijen.
Behoud boerderijen met beleid is door Bureau Helsdingen geschreven in het kader van het project ‘2003 Jaar van de Boerderij’. Dit project was gericht op het behoud en beheer van de agrarische landelijke bouwkunst in Nederland. In het deelproject ‘Beleid en Regelgeving’ zijn knelpunten in de huidige regelgeving en beleidsafstemming gesignaleerd. Bovendien worden aanbevelingen gedaan over hoe regelgeving en beleid zich zouden moeten ontwikkelen zodat de historische boerderijen in Nederland beter kunnen worden beschermd.
Het boerenerf in het zuiden van het Groene Hart
Auteur: Joke Karelse - De Jong, Het boerenerf in het zuiden van het Groene Hart (2003). Een uitgave van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Met erf- en vogelvluchttekeningen van Ineke de Visser.
Ineke de Visser van Bureau Helsdingen verzorgde de erf- en de vogelvluchttekeningen.
Dit boek is een handreiking voor de aanpassing of aanleg van een streekgebonden erf in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en omgeving.
Het boerenerf is te bestellen op www.boerderijboekwinkel.nl.
Fietsrouteboekje ‘Boerderijen bekijken’
Samengesteld door: Bureau Helsdingen, Boerderijen bekijken. 6 cultuurhistorische fietsroutes langs boerderijen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (2002). Een uitgave van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
De themaroutes in dit boekje voeren de reiziger langs de mooiste plekjes in de streek, met de nadruk op boerderijen en hun ontwikkelingsgeschiedenis. Lokale eigenaardigheden van de boerderijen komt u onderweg tegen: boerderijen met vloeddeuren en hooideuren, waterzolders en woonheuvels, rijgebinten en rieten daken. De routes zijn zowel per fiets als per auto te rijden.
Van oud naar behoud. Handboek boerderijherstel
Auteur: Bureau Helsdingen, Van oud naar behoud. Handboek boerderijherstel. Suggesties, spelregels en subsidies (2000). Een uitgave van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Deze uitgave is geschreven om als wegwijzer te dienen voor iedereen die zich actief inzet voor het behoud van historische boerderijen en andere monumenten en karakteristieke gebouwen.
Het platteland van Nederland kenmerkt zich vooral door de vele aanwezige boerderijen. Het voortbestaan van tal van deze authentieke boerderijen wordt bedreigd. Ze raken hun oorspronkelijke functie kwijt of dreigen geheel te verdwijnen. Deze uitgave is geschreven om als wegwijzer te dienen voor iedereen die zich actief inzet voor het behoud van historische boerderijen en andere monumenten en karakteristieke gebouwen. In het boek zijn enkele restauraties beschreven die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor eigenaars met restauratieplannen, praktisch en inspirerend. Verder wordt aangegeven hoe de overheid zich bezig houd met cultuurhistorie en ruimtelijke ordening. Ook wordt stilgestaan bij zowel de rijks-, provincie als gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden en de financiële kant van de instandhouding van monumenten.
Het boerenerf is te bestellen op www.boerderijboekwinkel.nl.
Piet den Hertog
Piet den Hertog (1959) werkte na de HTS als projectmanager en leidinggevende (ICT). Piet stamt uit een oude boerenfamilie en heeft van jongs af aan interesse in lokale en agrarische geschiedenis. Hij was een van de oprichters van de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard -Vijfheerenlanden. In 2003 voltooide Piet de opleiding Bouwhistorie en Restauratie met als afstudeerrichting Bouwhistorie. Momenteel volgt Piet de Master Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2010 was Piet een van de oprichters van Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN), de overkoepelende boerderijenstichting.
Piet is gespecialiseerd in bouwhistorie, restauratie en herbestemming, ruimtelijke ordening van het landelijk gebied en wet- en regelgeving m.b.t. monumenten. Hij houdt zich verder bezig met erfgoed en het landelijk gebied, erfgoedwaardenkaarten, landbouwhistorie, en historisch en genealogisch huizen- en archiefonderzoek.
Bart den Hertog
Bart den Hertog (1992) heeft als kind van twee bouwhistorici het vak van huis uit meegekregen. Hij studeerde Wijsbegeerte en Geschiedenis aan de UU en is sinds 2016 werkzaam bij Bureau Helsdingen. In 2019 rondde hij aan de HU Module I (analyseren en herkennen) van de post-hbo cursus Groen Erfgoed af. Zijn specialisaties en interesses zijn naast Groen erfgoed onder andere landschap, historische boerderijen en regiogeschiedenis.
Binnen Bureau Helsdingen houdt Bart zich vooral bezig met het maken van bouwhistorische verkenningen, het begeleiden van subsidieaanvragen en het maken van erfinrichtingsadviezen.
Johan Doornenbal
Johan Doornenbal (1975) heeft HTS Bouwkunde gestudeerd in Utrecht met een specialisatie in Restauratie en heeft vervolgens de opleiding HBO+ Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool Utrecht gevolgd met als afstudeerrichting Bouwhistorie. Johan werkt sinds mei 2010 bij Bureau Helsdingen. Hij heeft van jongs af aan een passie voor cultuurhistorie en boerderijen en heeft hier een aanzienlijke kennis over opgebouwd.
Johan is gespecialiseerd in bouwhistorie, bouwhistorische reconstructies en historische interieurs. Hij is kenner van agrarisch erfgoed.
Mariël Urbanus
Mariël Urbanus (1988) heeft Geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en rondde in 2012 de onderzoeksmaster Medieval Studies (cum laude) af. Vervolgens volgde zij de Post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht, met de afstudeerrichting bouwhistorie. Mariël werkt sinds 2013 bij Bureau Helsdingen. Haar specialisaties zijn (bouw-)historisch onderzoek, archiefonderzoek en het opstellen van redengevende beschrijvingen en monumentenlijsten. Naast haar werk is zij hoofdredacteur van de Nieuwsbrief Bouwhistorie van de Stichting Bouwhistorie Nederland.
Ieme Heidema
Ieme Heidema (1982) is met zijn werk als inspecteur bij een bouwschade-expertisebureau geïnteresseerd geraakt is gebouwd erfgoed. Vanuit deze interesse heeft hij Geschiedenis aan de Universiteit Leiden gestudeerd en vervolgens de post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht gevolgd, waar hij de liefde voor het vak opdeed.
Ieme houdt zich voornamelijk bezig met de bouwtechnische staat van monumenten. Dit houdt onder meer in de analyse van schade- of verweringsprocessen, advies voor herstel en bijkomende kostenramingen. In het verlengde hiervan maakt Ieme bouwtekeningen en andere visualisaties van oude of toekomstige situaties (gis, 2D, 3D en realistische renders). Daarnaast doet Ieme bouwhistorisch en historisch onderzoek.
Robert den Hartog de Wilde
Robert (1978) is een historisch geograaf met een passie voor de toekomst.
Hij is sinds 2018 verbonden aan Bureau Helsdingen waar hij zich voornamelijk bezighoudt met beleid en ruimtelijke ordening. Zijn specialisaties zijn historisch (geografisch) onderzoek, kaartanalyses en het opstellen van redengevende monumentenbeschrijvingen en onderzoeks- en beleidsrapportages.
Tevens is Robert verantwoordelijk voor het werkveld strategische verkenningen. Hierbinnen is hij gespecialiseerd in trendanalyses, scenarioplanning en story telling.
Na afronding van de Bestuursacademie is Robert Sociale Geografie en Planologie gaan studeren aan de Universiteit Utrecht, waarbinnen hij zich heeft gespecialiseerd als historisch geo- en cartograaf. Robert heeft zijn studie geografie afgerond met een onderzoek naar de veranderingen in het agrarisch landschap ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog. Daarna heeft hij Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam gestudeerd. Hier heeft hij zijn vrije ruimte gebruikt voor de specialisaties landschapsarcheologie en herinneringscultuur. Deze studie heeft hij afgerond met een onderzoek naar de relatie tussen cartografie en culturele nationale identiteit.
Jannie Rietveld
Jannie Rietveld (1956) maakt sinds Januari 2019 deel uit van Bureau Helsdingen. Na jaren van werken in de zorg besloot zij haar aandacht te verleggen van de medische- naar de monumentenzorg. Met aandacht en oog voor detail zet zij zich nu in voor het landschappelijk en gebouwd erfgoed van onze opdrachtgevers.
Jannie heeft een brede interesse in en ervaring met historische interieurs. Daarin sluit zij goed aan bij de specialismen van haar collega’s, ondersteunt hen zn. op locatiebezoek. Waar zij zich vooral bezighouden met de omgeving, buitenkant en bouwkundige aspecten van de monumenten denkt zij mee met opdrachtgevers om een interieur naar wens te krijgen; eigentijds, authentiek of een combinatie hiervan. Een cursus “Antiek en Brocante” die zij enige jaren geleden heeft afgerond komt regelmatig goed van pas.
Naast haar erfgoedtaken doet zij een deel van de administratie en beheert de omvangrijke bibliotheek van het kantoor.
Ruben Zantema
Ruben Zantema (1995) heeft HBO Bouwkunde gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Hier ontdekte hij een interesse voor historische gebouwen en gaf hier vorm aan door het volgen van enkele keuzevakken. Vervolgens heeft Ruben zich gespecialiseerd in bestaande bouw en renovatie met de minor Renovatie & Transformatie en afstudeerstage bij Uno Architekten.
Bij Bureau Helsdingen is Ruben sinds november 2020 in dienst als bouwkundig tekenaar. Ruben houdt zich voornamelijk bezig met het inmeten op locatie en het maken van bouwtekeningen en visualisaties van bestaande en toekomstige situaties. Als tekenaar heeft Ruben ervaring met software als AutoCAD, Archicad, SketchUp en Revit.
Bart den Hertog
Robert den Hartog de Wilde
Johan Doornenbal
Mariël Urbanus
Ieme Heidema
Piet den Hertog
klik op een cover om
meer te lezen
Jannie Rietveld
Ruben Zantema
kantoor
Het kantoor van Bureau Helsdingen is gevestigd in een 19e eeuwse schuur, horende bij een 17e eeuwse boerderij. De boerderij is al ruim een eeuw in het bezit van de familie den Hertog.
De schuur, oorspronkelijk een wagenopslag en jongveestal, is in 2004 gerestaureerd en herbestemd tot kantoorruimte. Sindsdien werkt Bureau Helsdingen vanuit deze idyllische en cultuurhistorisch waardevolle werkplek.
Centrale thema’s achter de restauratie waren behoud van cultuur- en bouwhistorische waarde van de schuur, maximaal behoud van historisch bouwmateriaal en het aanwenden van de principes van het duurzaam bouwen.
Voor zowel klanten als werknemers van Bureau Helsdingen is het kantoor een inspirerende plek.
De schuur in 1988
Foto G. J. Dukker Rijksdinst voor het Cultureel Erfgoed.
De deel voor de restauratie.
De gevel aan de kant van de boerderij was aan de onderzijde erg slecht.
De mannen van Panco poseren trots voor het pannenbier.
De achtergevel na restauratie.
Interieur vergaderruimte. De voergoot, schofboom en gebinten vormen samen met de boekenkasten een levendige en praktische scheiding.
1 - 6
<
>
Detail: De gevel is opgevangen zodat de fundering eronder vervangen kan worden.
De dubbele gevel bij de deeldeuren in de achtergevel.
Het poortje naar de boerderij Vanuit de dakramen valt mooi bovenlicht op deze rustieke gevel. Kerst 2007
1 - 3
<
>