Adviseur voor bouwhistorie | restauratie | boerderij | monumenten

  Landgoed Rijnhuizen

  Het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein stond te koop. Het is aannemelijk dat de monumentale gebouwen op het landgoed een nieuwe bestemming zullen krijgen en daarbij verbouwd gaan worden. De nieuwe eigenaar zal voorafgaand aan de koop willen weten wat er mogelijk is. Bureau Helsdingen was daarom door de verkoopmakelaar gevraagd om de monumentale waarden van de gebouwen in kaart te brengen. Ook de planbeoordeling door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie kan hierdoor vlotter en soepeler verlopen.

  Het kasteel is in zijn huidige vorm gebouwd vanaf 1637, gefundeerd op een middeleeuwse kelder. Het gebouw heeft zijn hoofdvorm behouden maar heeft in de 18e eeuw schuifvensters gekregen. In het interieur zijn monumentale trappen aanwezig en meerdere gedecoreerde kamers, waaronder de Alexanderzaal met een bijzonder gedecoreerd balkenplafond. De gemetselde dubbele boogbrug naar het kasteel is ook zeldzaam.

  In het park staan nog meer monumentale onderdelen zoals het sierlijke toegangshek in Lodewijk XIV-stijl uit 1741. Het 17de-eeuwse bouwhuis had in het midden een toegangspoort. In de 18de eeuw is het  poortgedeelte gesloopt waardoor er vanaf de toegangslaan een beter zicht op het kasteel kwam. Zo ontstonden er twee afzonderlijke bouwhuizen. In de 18de eeuw stond er een theekoepel aan het water. Het water werd i.v.m. de aanleg van het Merwedekanaal echter tweemaal verbreed waardoor de koepel vervangen moest worden. De huidige theekoepel dateert uit 1884. Tot slot is er nog een houten tuinschuur uit 1912 in chaletstijl.

  Ook het landgoed zelf is bijzonder waardevol. Er zijn archeologische verwachtingswaarden uit de middeleeuwen en uit de Tweede Wereldoorlog. Het kent een rijke tuinhistorie. In de 18e eeuw had Rijnhuizen een Hollands-classicistische tuin met barokke buxus parterres, een sterrenbos en een slangenmuur. In de 19e eeuw werd dit omgevormd tot een landschapspark. Nadat de Stichting FOM het landgoed aanschafte, zijn hier laboratoria gebouwd en een pinetum (een in naaldbomen gespecialiseerd arboretum), vijvers en moerassen aan toegevoegd.

  De toegangslaan naar het kasteel met links en rechts de bouwhuizen.

  5 - 5

  <

  >

  Het inrijhek is een rijk voorbeeld van de Lodewijk XIV-stijl uit ca. 1741. We ontdekten dat er een vergelijkbaar toegangshek staat bij de buitenplaats Oudegein. Beide buitenplaatsen liggen hemelsbreed twee kilometer bij elkaar vandaan en waren ooit van dezelfde  eigenaar Jan Jacob I de Geer.

  3 - 3

  <

  >

  De landschappelijke waarden en natuurwaarden van het park zijn heel hoog. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars.

  Bureau Helsdingen   •   Helsdingse Voorweg 2a   •   4133 ND Vianen   •   T/F 0347-370651   •    advies@bureauhelsdingen.nl