Blog: een bijzondere werkplek

Een bijzondere werkplek

Door: Jannie Rietveld & Anne Pellikaan

Een oude schuur, boomgaard, weiland, schapen en kippen. Vijf ingredi├źnten die ervoor zorgen dat je direct aan een boerderij denkt, en zeker niet aan een kantoor. Maar niets is minder waar. Het kantoor van Bureau Helsdingen is namelijk gevestigd in de negentiende-eeuwse schuur (lang gebruikt als jongveestal) naast een boerderij die haar oorsprong in de zeventiende eeuw vindt. In 2006 werd de schuur getransformeerd tot ons kantoor dat nu ruimte biedt voor onze acht medewerkers, een vergaderruimte en de uitgebreide bibliotheek.

Inspiratie & ontspanning

De werkzaamheden die we bij Bureau Helsdingen uitvoeren zijn enorm gevarieerd. Bouwhistorisch onderzoek, tekenwerk, technische inspecties en vergunningaanvragen zijn slechts enkele voorbeelden van onze werkzaamheden. Voorafgaand aan ons onderzoek gaan we eerst op de te onderzoeken locatie kijken. Zo komen we op veel bijzondere plekken zoals historische woonhuizen en boerderijen, maar ook kastelen, fabrieken en molens. Ook bezoeken aan archieven en bibliotheken behoren tot onze taken. Toch vindt het grootste deel van ons werk plaats op het kantoor. Daar lezen we ons in, schrijven we rapporten en waardenstellingen, maken we bouwkundige tekeningen en voeren we de administratieve kant van de monumentenzorg uit.

Alle medewerkers van Bureau Helsdingen hebben een passie voor erfgoed. De historische boerderij en schuur zorgen voor de dagelijkse dosis inspiratie. Ook bij opdrachtgevers/eigenaren die ons voor het eerst bezoeken zien wij de enthousiaste reacties. Zo is de zeventiende-eeuwse boerderij een belangrijke historische bron voor de boerderij-architectuur waar wij regelmatig mee te maken krijgen.

De landelijke omgeving waarin we gevestigd zijn draagt ook bij aan een ontspannen werkplek. Regelmatig maken onze medewerkers in de pauze een wandeling. Een rondje langs de middeleeuwse kapel of naar rivier de Lek zijn favoriet! Maar ook een ommetje op het erf, door de monumentale hoogstam boomgaard waarin de schapen grazen, werkt ontspannend. En als het mooi weer is kunnen we heerlijk buiten pauzeren.

Geen dag hetzelfde

Van spectaculaire gevels tot prachtige historische interieurs, van gepotdekselde schuren tot een tegeltjesfabriek of kasteeltoren. De diverse specialisaties van onze medewerkers zorgen voor een brede blik op het werkveld. De afwisselende werkzaamheden en de bijzondere omgeving waarin we werken zorgen ervoor dat geen dag hetzelfde is!

 

Projecten

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...

De cultuurhistorie in kaart

We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen.  Neem contact op voor meer informatie.

 

Stuur een bericht