Blog: onze bibliotheek

Onze bibliotheek

Door: Jannie Rietveld 

Pakt u nog wel eens een ‘echt’ boek? Of ligt de e-reader op tafel en gaat er regelmatig een doos boeken naar de kringloop?

Uitgebreide collectie

Bureau Helsdingen heeft een uitgebreide bibliotheek waar wij heel trots op zijn. Deze is het resultaat van jarenlang verzamelen. Maar, het is 2022 en we moeten én willen met onze tijd meegaan, waardoor we de laatste jaren ook veel hebben gedigitaliseerd. Tijdens de pauzes op kantoor hebben wij soms grappige discussies over waarom er collega’s zijn die graag uit de fysieke bibliotheek een boek pakken, en collega’s die het liefst alleen digitaal willen lezen. Op Bureau Helsdingen gebeurt beide.

Misschien heeft u onze website al wat uitgebreider bekeken en gelezen wat wij doen. Onze boekencollectie sluit hier mooi op aan: categorieën van boerenleven in Groningen tot kleurgebruik in Nederland, bouwtechnieken, landkaarten, stucwerk en behangsels: noem maar op. Ze hebben allemaal een eigen plek in onze collectie.

Beheer van de boekencollectie

Eigenaren of nieuwe opdrachtgevers hebben het bij binnenkomen al gauw over de boekenwand en hoe mooi het staat. De volgende vraag is dan: worden er nog veel boeken gebruikt? Wij kunnen daar volmondig ja op antwoorden! Omdat er over ons vakgebied veel is geschreven en er steeds meer bij komt groeit onze collectie nog altijd. Veel van onze collega’s vinden het fijn om naast het noodzakelijke gebruik van de computer even in de wereld van papier te stappen.

Als beheerder van onze boekencollectie houd ik mij onder andere bezig met het registreren van de nieuwe boeken in onze digitale database en geef ik ze een vaste plek op de plank. Op die manier kunnen we ze altijd gemakkelijk terugvinden. Sommige titels worden zó vaak gebruikt dat ze eigenlijk nooit in de kast staan, maar altijd op het bureau van een van de medewerkers te vinden zijn.

Digitaal of papier?

Ookal hebben we zowel digitale als papieren boeken in onze collectie, heb ik zelf de voorkeur voor een ‘echt’ boek; het vastpakken, bladeren en de geur van het papier zijn voor mij niet te vervangen door een digitaal exemplaar. Sorry collega’s wink!

 

Projecten

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...

De cultuurhistorie in kaart

We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen.  Neem contact op voor meer informatie.

 

Stuur een bericht