Totaalrestauratie boerderij, Meerkerk

Soms komt het voor dat een initiatiefnemer van meerdere van onze producten en diensten gebruik maakt. Bij een rijksmonumentale boerderij uit 1640 in Meerkerk was dit het geval. De initiatiefnemers wilden de boerderij restaureren en splitsen in twee woningen. Het achterhuis moest worden gebruikt als bedrijfswoning voor het bestaande melkveebedrijf, het voorhuis moest een plattelandswoning worden. Tegelijkertijd werd het melkveebedrijf gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe oprit.

Vanwege de combinatie van het restaureren én splitsen van een rijksmonument was het uitdagend om een vergunning te krijgen voor dit project. Dit kwam doordat de ontwikkelingen volgens het bestemmingsplan niet toegestaan waren en de nabijheid van een Natura2000 gebied.

Wat veel tijd scheelde, was dat gebruik gemaakt kon worden van de kruimelgevallenregeling. De kruimelgevallenregeling is een mogelijkheid af te wijken van het bestemmingsplan. Hierdoor was een wijziging van het bestemmingsplan niet nodig maar moest wel een ruimtelijke onderbouwing worden opgesteld.

Bureau Helsdingen heeft voor dit project de volgende producten en diensten geleverd: het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek, het opstellen van een technische inspectie in combinatie met kostenraming, het maken van een verbouw- en restauratieplan inclusief tekenwerk van bestaande en nieuwe situatie, het opstellen van een ruimtelijke onderbouwing en het indienen en coördineren van de vergunningsaanvraag. De vergunning is inmiddels onherroepelijk verleend en de werkzaamheden kunnen beginnen.

Projecten

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...

De cultuurhistorie in kaart

We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen.  Neem contact op voor meer informatie.

 

Stuur een bericht