Ombouwen stal tot woning, Lopik

De laatste tijd worden wij vaak gevraagd een plan te maken voor het opsplitsen van boerderijen in meerdere woningen. Naast de al bestaande woning aan de voorzijde worden dan in het voormalige stalgedeelte één of zelfs twee woningen toegevoegd. Dit gebeurt vaak wanneer meerdere generaties van een familie op hetzelfde erf willen gaan wonen maar kan bijvoorbeeld ook met twee bevriende stellen die samen een boerderij hebben gekocht.

Voor deze boerderij bij Lopik hebben wij de wensen en eisen voor de nieuwe woning ingepast in de bestaande stalruimte. Daarbij is het de uitdaging de nieuwe toevoegingen zo goed mogelijk te combineren met het behoud van historische onderdelen. Zo is de bestaande gevelindeling in het ontwerp gehandhaafd maar dichte deuren worden opengezet en gevuld met achterzetbeglazing voor meer daglicht. Een in onbruik geraakte bakoven tegen de achtergevel wordt hersteld tot sfeervolle haard in de woonkamer. De bestaande houtconstructie was nog in goede staat en kan met slechts enkele aanpassingen behouden blijven. De spanten op de verdieping zijn bijvoorbeeld iets verhoogd voor een betere doorloophoogte zodat hier slaapkamers kunnen komen.

Bureau Helsdingen kan voor dit soort opgaven een totaalpakket bieden. Naast het meet- en tekenwerk en de vergunningsaanvraag hebben we bij dit project bijvoorbeeld ook bouwhistorisch onderzoek en een technische inspectie uitgevoerd en SIM subsidie aangevraagd. We kijken dus niet alleen naar de bouwkundige aanpassingen maar ook naar het onderhoud van bestaande onderdelen en hoe alles in het uiteindelijke resultaat samengaat. Het vervangen van het rieten dak gaat hier bijvoorbeeld goed samen met het toevoegen van isolatie en dakvensters.

Projecten

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...

De cultuurhistorie in kaart

We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen.  Neem contact op voor meer informatie.

 

Stuur een bericht