Niet alleen gebouwen kunnen monument of erfgoed zijn, sommige monumenten vallen onder de noemer Groen erfgoed. Groen erfgoed is een parapluterm voor historische groenaanleggen en cultuurlandschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onder andere buitenplaatsen, tuinen, parken, begraafplaatsen, vestingwerken en boerenerven. Nederland kent ongeveer 1500 groene rijksmonumenten.

Bij ontwikkelingen rond groen erfgoed is vaak tuinhistorisch onderzoek nodig. In een tuinhistorisch onderzoek worden de geschiedenis en ontwikkelingen in de historische tuin onderzocht aan de hand van oude afbeeldingen en kaarten, eventueel aangevuld met archiefonderzoek. De voornaamste bron is uiteraard de tuin zelf. Bureau Helsdingen kan dit onderzoek voor u uitvoeren.

Landschapsbiografiën - Bureau Helsdingen
Landschapsbiografiën - Bureau Helsdingen
Landschapsbiografiën - Bureau Helsdingen

Projecten

Trompenberg, Hilversum

Trompenberg, Hilversum

Tuinhistorische inventarisatie Trompenberg Hilversum Door Villa Heuvel BV werden wij gevraagd om een cultuurhistorische inventarisatie uit te voeren naar de omgeving van Heuvellaan 48 / 50 in de Hilversumse wijk Trompenberg. Zij zijn namelijk voornemens om Heuvellaan...

Boerderij, Helsdingen

Boerderij, Helsdingen

Landschappelijk inpassingsplan Voor een particuliere opdrachtgever hebben wij onlangs een landschappelijk inpassingsplan gemaakt voor een rijks monumentale boerderij. Directe aanleiding van het plan is een bestemmingsplanwijziging maar de restauratie van de boerderij,...

De cultuurhistorie in kaart

We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte op maat.

 

Bel directStuur een bericht