Redengevende beschrijvingen

Een redengevende beschrijving is een beschrijving van een monument. In deze beschrijving is, in geval van een gebouwd monument, minimaal opgenomen in welke stijl het object is gebouwd en wat de bouw-, cultuur- en architectuurhistorisch waardevolle elementen zijn van het pand.
In de uitgebreidere versie van de redengevende beschrijving is vaak ook een beschrijving van de binnenzijde opgenomen. Deze beschrijvingen zijn doorgaans rijkelijk voorzien van fotomateriaal. In dit type beschrijving kan ook een ruimtelijke en historisch geografische analyse zijn opgenomen. Deze beschrijvingen kunnen ook onderscheid aanbrengen tussen de wel-en-niet beschermenswaardige onderdelen van het object.
De redengevende beschrijving dient als de juridische basis voor de toekenning van de monumentale status van gemeentelijk monumenten. Als een gebouw eenmaal de monumentale status heeft, worden vergunningsaanvragen getoetst aan deze beschrijvingen. In geval van twijfel kan de gemeente om een bouwhistorische opname of ontleding vragen.

Bureau Helsdingen heeft alle specialismen in huis om een zo volledig mogelijke beschrijving te maken. Dat kan voor zowel gebouwde monumenten als voor landschappelijke structuren en objecten.

Redengevende beschrijvingen - Bureau Helsdingen

Projecten

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Transformatorhuisje, Haarlemmermeer

Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...

Gebouwd en landschappelijk erfgoed

We helpen u graag uw erfgoed in kaart te brengen. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte op maat.

 

Bel directStuur een bericht