Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen, Nieuw-Vennep
Bureau Helsdingen heeft voor de gemeente Haarlemmermeer een redengevende beschrijving opgesteld van de Rooms-Katholieke Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk in Nieuw-Vennep.
Het is een mooi voorbeeld van een kerk uit de Wederopbouwperiode. De kerk uit 1956 verving een oudere kerk op dezelfde locatie. Waar de oude kerk uit 1865 nog was gebouwd in neogotische stijl, zoals zo vele Rooms-Katholieke kerken uit de negentiende eeuw, werd de nieuwe kerk gebouwd in een traditionalistische bouwstijl met invloeden van Romaanse en vroegchristelijke kerkenbouw. Het ontwerp was van architect H.M. Martens, afkomstig uit de kring van de bekende architect en hoogleraar bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft M.J. Granpré Molière. De kerk in Nieuw-Vennep vertoont grote overeenkomsten met Granpré Molières kerk Onze Lieve Vrouw Altijddurende Bijstand in Breda (1951-1953), die is aangewezen als rijksmonument.
De traditionalistische bouwstijl overheerste de Wederopbouw in Nederland en werd gekenmerkt door onder andere eenvoudige, traditionele hoofdvormen, gesloten bakstenen gevels en symmetrie en regelmaat. Deze onderdelen zijn allemaal terug te vinden in de kerk in Nieuw-Vennep, die is gebouwd in sobere bouwmaterialen die bewust in het zicht zijn gehouden: baksteen, hout en beton. De strakke, sobere hoofdvorm is onder andere verrijkt met siermetselwerk in de gevels, een uitgebouwd voorportaal en een betonnen Grieks kruis bovenop de voorgevel.
In de kerk uit 1956 zijn veel onderdelen van de oude kerk hergebruikt. Zo is in de voorgevel boven het entreeportaal een natuurstenen Mariabeeld uit 1904 herplaatst en staat naast de kerk een zandstenen Heilig Hartbeeld uit ca. 1930. In de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen uit 1854 uit de vorige kerk herplaatst, evenals een kleurrijk tegeltableau bij de doopkapel. Drie luidklokken zijn afkomstig uit de in 1955 afgebrande toren van de Sint-Servaaskerk uit Maastricht en dateren uit 1767 en 1768.
Door het in kaart brengen van de bouwgeschiedenis en de huidige staat van het gebouw, kon de kerk worden gewaardeerd en is deze tegenwoordig beschermd als gemeentelijk monument.
Projecten
Transformatorhuisje, Haarlemmermeer
Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten. De groep panden die werd beschreven en gewaardeerd was zeer divers: van verschillende typen boerderijen tot woonhuizen en van...
Schouwen-Duiveland
In samenwerking met Dorp, Stad & Land heeft Bureau Helsdingen redengevende beschrijvingen opgesteld voor 24 gemeentelijke monumenten in de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit waren voornamelijk eenvoudige, maar zeer karakteristieke woonhuizen en winkels met...
Scenarioplanning gemeente Gorinchem
Bureau Helsdingen is door de gemeente Gorinchem gevraagd een strategische verkenning uit te voeren naar de positionering van het nog te gaan voeren erfgoedbeleid. Hiervoor heeft Bureau Helsdingen in samenwerking met Bureau Tijd & Ruimte een trendverkenning en...
De cultuurhistorie in kaart
We helpen u graag uw cultuur- en landschapshistorie boven water te krijgen. Neem contact op voor meer informatie.